KOMPETANSE

  • Kontraktsrett

    Kontrakter utgjør et grunnfundament i forretningsjussen og finnes i et utall variasjoner. Det som er felles for alle kontrakter, og avgjørende for en vellykket kontrakt, er at den ivaretar forutberegnelighet for partene, sikrer klarhet om forpliktelser og rettigheter og sørger for en hensiktsmessig risikofordeling. Da vil kontrakten bidra til at partene oppnår felles mål, og den vil forebygge tvister.

    Lin har en praktisk og kommersiell tilnærming i vår rådgivning. Vi har god kjennskap til standardkontrakter som benyttes, til norsk ulovfestet kontraktsrett og til spesialregulering innenfor våre fagområder. Vi bistår i alle faser, fra utforming, forhandling og avtaleinngåelse, til oppfølging og løpende rådgivning underveis, samt tvistehåndtering.

  • Offentlige anskaffelser

    Lin bistår oppdragsgivere og leverandører i forbindelse med offentlige anbud. Vi har bred erfaring med ulike typer anskaffelser som omfattes av anskaffelsesforskriften, forsyningsforskriften og konsesjonskontraktforskriften.

    Vi bistår på alle trinn i prosessen:

    • Rådgivning i forkant av anskaffelsesprosessen, for eksempel hvordan oppdragsgiver kan ha dialog med markedet i forkant, hvilke regler som gjelder for anskaffelsen, unntakene for egenregi og enerett samt valg av konkurranseform

    • Rådgivning knyttet til evaluering av tilbud, avvisning av tilbydere, avlysing, endring i konkurransegrunnlag m.v.

    • Klager til klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) og prosessoppdrag

    • Rådgivning etter at kontrakt er inngått

  • Legemiddeljuss

    Lin har sterk kompetanse og lang erfaring innen rettsområdene som er relevante for legemiddelbransjen.

    Vi bistår blant annet med følgende:

    • Utarbeidelse av kontrakter for ulike former for samarbeid mellom industri og helsepersonell, institusjoner og offentlige organer.

    • Sikring av rettigheter.

    • Regulatoriske spørsmål.

    • Myndighetskrav.

    • Markedsføringsspørsmål, herunder spørsmål som gjelder legemiddelreklame.

    • Legemiddelanbud.

  • Selskapsrett og transaksjoner

    Selskapsretten er et av de sentrale fundamentene for forretningsjussen. De aller fleste virksomheter drives gjennom selskaper. Det er derfor viktig å organisere virksomheten på en best mulig måte innenfor de rammene selskapsrettslig lovgivning setter.

    Lin gir råd om valg av selskapsform og overholdelse av selskapsrettslige regler, og utarbeider løsninger tilpasset den enkelte virksomhet. Vi har lang erfaring med å gi råd til offentlig sektor ved valg mellom selskapsformer som interkommunalt selskap (IKS), kommunalt foretak (KF), samvirkeforetak (SA) eller aksjeselskap (AS).

    Vi bistår også ved kjøp av virksomhet, sammenslåinger, kapitalutvidelser, fusjoner/fisjoner og andre transaksjoner.

  • Konkurranserett

    Lin bistår bedrifter som ønsker å forsikre seg om at deres virksomhet drives innenfor konkurransereglenes rammer. Konkurransereglene gjelder også for offentlig virksomhet som driver økonomisk aktivitet, for eksempel gjennom å tilby varer og tjenester i konkurranse med private aktører, i tillegg til å drive kjernevirksomhet av ikke-økonomisk karakter.

    Lin gir råd blant annet i følgende saker:

    • Konkurranserettslig vurdering av oppkjøp og andre foretakssammenslutninger

    • Kryssubsidiering, for eksempel der det offentlige driver både økonomisk og ikke-økonomisk aktivitet

    • Vurdering av eksklusivitetsavtaler, lojalitetsrabatter, leveringsnektelser og annen markedsatferd som kan utgjøre ulovlig misbruk av dominerende stilling

    • Utforming og kvalitetssikring av distribusjonsavtaler, lisensavtaler og ulike former for samarbeidsavtaler

  • "In house"-tjenester, GDPR og annen compliance

    Lin tilbyr også «in house»-tjenester. En erfaren advokat vil være tilgjengelig for kunden et avtalt antall dager per uke/måned, og fungere i rollen som «in house»-advokat, enten alene eller sammen med eksisterende juridisk avdeling.

    Dette er en tjeneste vi opplever er stadig mer etterspurt der virksomheter har behov for mye juridisk bistand i en avgrenset tidsperiode. Dette kan ha bakgrunn i konkrete prosjekter, for eksempel endringsprosesser eller behov for å få på plass rutiner og dokumentasjon knyttet til ulike compliance-program (anti-korrupsjon, GDPR/personvern, varsling osv) eller skyldes et midlertidig økt behov for løpende forretningsjuridisk rådgivning, for eksempel på grunn av stor ordretilgang.

    Lin tilbyr erfarne ressurser med bred forretningsjuridisk kompetanse og mange års erfaring fra rollen som juridisk direktør og medlem av ledergruppe, herunder i børsnotert selskap.

  • Arbeidsrett

    Lin bistår arbeidsgivere (både offentlige og private) og arbeidstakere i spørsmål knyttet til arbeidsforhold. Vår rådgivning dekker spekteret fra inngåelse av arbeidsavtaler, via spørsmål knyttet til løpende arbeidsforhold og til avslutning av arbeidsforhold (sluttavtaler, oppsigelser eller avskjed). Vi bistår ved forhandlinger og prosederer saker for domstolene ved søksmål om ugyldighet, krav om erstatning, krav om å stå i stillingen og begjæring om fratreden eller gjeninntreden.

    Lin bistår arbeidsgivere (både offentlige og private) og arbeidstakere i spørsmål knyttet til arbeidsforhold. Vår rådgivning dekker spekteret fra inngåelse av arbeidsavtaler, via spørsmål knyttet til løpende arbeidsforhold og til avslutning av arbeidsforhold (sluttavtaler, oppsigelser eller avskjed). Vi bistår ved forhandlinger og prosederer saker for domstolene ved søksmål om ugyldighet, krav om erstatning, krav om å stå i stillingen og begjæring om fratreden eller gjeninntreden.

  • Statsstøtte

    Regelverket for statsstøtte skal hindre offentlige myndigheter i å gi enkelte bedrifter eller sektorer gunstigere konkurranseposisjon enn bedrifter som ikke mottar støtte. Støttebegrepet er svært vidt. For det første omfatter det tiltak som tilfører mottakeren midler, for eksempel gjennom direkte tilskudd. Men det vil også foreligge støtte dersom bedrifter fritas for økonomiske byrder som ellers skulle vært pålagt, for eksempel ved avgiftsfritak.

    Statsstøtte er i utgangspunktet forbudt. Men det er gitt unntak gjennom gruppeunntak og retningslinjer fra EFTAs overvåkingsorgan (ESA).

    Statsstøttereglene gir føringer for hvordan statlige og kommunale virksomheter skal opptre når de driver kommersiell aktivitet. Markedsaktørprinsippet er sentralt i statsstøtteregelverket og innebærer at det offentlige må ligne en rasjonell og profittorientert privat aktør når de etablerer egne virksomheter som konkurrerer med privat. Forholdet til støttereglene må også vurderes når det offentlige utnytter ledig kapasitet i et konkurranseutsatt marked, selger varer eller tjenester, leier ut offentlig eiendom, konkurranseutsetter tjenester og samarbeider med private (OPS).

  • Beskyttelse av rettigheter

    Beskyttelse av rettigheter omfatter en rekke juridiske disipliner, for eksempel patent, opphavsrett, rett til varemerke og foretaksnavn, designbeskyttelse og databasevern. Innenfor fagfeltet ligger også beskyttelse av domenenavn og spørsmål om vern av know-how og bedriftshemmeligheter.

    Lins kompetanse og erfaring omfatter også reglene om beskyttelse mot etterligninger og illojal konkurranse samt rammene for lovlige markedsføringstiltak.

    Immaterielle rettigheter kan utgjøre en betydelig del av virksomhetenes verdier, og sikring og håndhevelse av disse rettighetene er av stor betydning. Muligheten til å beskytte egne immaterielle rettigheter legger til rette for forskning og utvikling. Andres immaterielle rettigheter kan samtidig begrense handlingsrommet for egen virksomhet.